Doe mee aan Boekenweek live!

Wilt u de Boekenweek in de klas beleven? En creatief aan de slag gaan met het werk van Boekenweekauteur Jan Siebelink? Op woensdag 27 maart 2019 vindt voor de achtste keer de interactieve literaire talkshow Boekenweek Live! plaats. De hoofdgast van Boekenweek Live! is Jan Siebelink. Zijn boek Oscar zal centraal staan tijdens de uitzending. Scholieren bepalen de inhoud van de talkshow: zij maken creatieve verwerkingsopdrachten bij het boek en de beste uitwerkingen bemachtigen een plek in de uitzending. Alle deelnemende klassen ontvangen een gratis boekenpakket.

Meld uiterlijk vrijdag 4 januari uw klas(sen) aan via de plaatselijke bibliotheek of via educatie@cpnb.nl

Meer informatie over deelname en aanmelding is te vinden in de handleiding

Download handleiding Boekenweek Live!

Kijk hier Boekenweek Live! 2018 terug

Tijdens de Boekenweek 2018 werd de talkshow Boekenweek Live! rechtstreeks via YouTube en op deze website uitgezonden. Scholieren lieten hier hun creatieve talenten zien door hun verwerkingsopdrachten te presenteren aan de Boekenweekauteur Griet Op de Beeck. Het was een uitzending vol muziek, kunst en andere creativiteit, inspirerend aan elkaar gepraat door gastheer Arie Boomsma. Daarnaast was er veel ruimte voor boekentips van scholieren aan scholieren. Boekenweek Live! is het moment waarop scholieren de Boekenweek vieren, of ze nu wel of niet van lezen houden.

Mis het niet! Tune in op het Youtube-kanaal, in de klas of in de bibliotheek. Uiteraard is terugkijken op een ander moment ook mogelijk.

Boekenweek op school 2018
(2019 volgt medio januari)

Bent u docent en wilt u aandacht besteden aan de Boekenweek en/of de Boekenweekauteur Griet Op de Beeck, download dan de handleiding bij deze educatieve website. In de handleiding vindt u onder meer ideeën voor klassengesprekken en schrijfopdrachten.

Download handleiding Boekenweek in de klas

 
Doet u mee aan Boekenweek Live? Download de handleiding met opdrachten bij het Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck.

Download handleiding Boekenweek Live!

Boekenweek

De Boekenweek vindt ieder jaar in maart plaats en duurt (anders dan de naam zegt) maar liefst negen dagen. Tijdens deze leescampagne staan boeken en schrijvers in de boekhandels, bibliotheken en scholen centraal. Eén auteur is nog specialer tijdens de week: die schrijft het Boekenweekgeschenk. Zijn of haar boek krijg je tijdens de Boekenweek cadeau in de boekhandel bij aankoop van €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

In maart is het de beurt aan Griet op de Beeck, zij schrijft het Boekenweekgeschenk 2018. Jan Terlouw schrijft daarnaast het Boekenweekessay 2018. Het thema van de Boekenweek 2018 is natuur, met het motto: En toch is alles wat we doen natuur.

Thema Boekenweek 2018: natuur

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Bezoek haar eigen website:

www.grietopdebeeck.be

Griet Op de Beeck (1973) brak door met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende (2013, Prometheus). Sindsdien heeft zij al drie bestsellers op haar naam staan, die in zes talen zijn vertaald. Met meer dan 700.000 verkochte boeken is zij één van de bestverkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment.

De Vlaamse schrijfster was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en De Morgen. Haar eerste roman Vele hemels boven de zevende werd onder andere genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Kom hier dat ik u kus (2014), haar tweede boek, werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot ‘Boek van de Maand’, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015 en staat inmiddels meer dan honderd weken in de CPNB Bestseller 60. Van deze beide boeken zijn de filmrechten verkocht. Ook haar derde boek Gij nu (2016) was een succes, het werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016. Met haar goed bekeken optreden in het tv-programma Zomergasten vorig jaar, veroverde Op de Beeck de harten van vele Nederlandse kijkers en lezers.

 
Maartje over Vele hemels boven de zevende

Griet Op de Beeck in Zomergasten (compilatie van 5 minuten)

Vlogboek

Vlogboek is een project van Jörgen Apperloo, docent Nederlands op het Fioretti College in Lisse. Sinds september 2014 is Vlogboek een webkanaal waarop hij inspirerende en afwisselende filmpjes plaatst waarin hij in vijf à zes minuten drie Nederlandse romans bespreekt om leerlingen in hun literatuurkeuze te ondersteunen. Na elke bespreking krijg je tips van boeken die qua thematiek of stijl aansluiten op het besproken boek. Ook worden de besproken boeken ingedeeld in drie leesniveaus: makkelijk, gemiddeld en lastig. Op deze manier krijg je alle handvaten toegereikt om de juiste boeken voor jou te kiezen.

Bekijk hier Jörgen Apperloo’s speciale Boekenweekvlog over Griet op de Beeck.

Boekverfilming

Vele hemels boven de zevende

 

Boekentips van Griet

Dit zijn de aanraders voor jongeren van Boekenweekauteur Griet Op de Beeck: Het kleine meisje van mijnheer Linh van Philippe Claudel, De kunst om in koor te huilen van Erling Jepsen en Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer.

Image

Nieuwsbrief

Meld u hieronder aan voor onze onderwijsnieuwsbrief. U krijgt van ons nieuwtjes en lestips over de Boekenweek, maar ook over andere relevante leescampagnes. U kunt aangeven voor welke onderwijsvorm u zich aanmeldt.