Boekenweek Live!


Kijk woensdag 27 maart om 13.00 uur mee naar Boekenweek Live!

Aanstaande woensdag 27 maart zal de jaarlijkse talkshow Boekenweek Live! rechtstreeks via YouTube op deze website worden uitgezonden. Scholieren laten hier hun creatieve talenten zien door hun verwerkingsopdrachten te presenteren aan de Boekenweekauteur Jan Siebelink. Bereid je voor op een uitzending vol muziek, kunst en andere creativiteit, inspirerend aan elkaar gepraat door gastheer Arie Boomsma. Daarnaast is er veel ruimte voor boekentips van scholieren aan scholieren. Boekenweek Live! is het moment waarop scholieren de Boekenweek vieren, of ze nu wel of niet van lezen houden. Raoul de Jongh zal aanschuiven als tafelheer.

Mis het niet! Tune in op het Youtube-kanaal, in de klas of in de bibliotheek. Uiteraard is terugkijken op een ander moment ook mogelijk.

Bekijk hierboven nu de uitzending van vorig jaar. Op woensdag 27 maart vind je hier om 13.00 uur de uitzending van dit jaar!

Boekenweek op school

Bent u docent en wilt u aandacht besteden aan de Boekenweek en/of de Boekenweekauteur Jan Siebelink, download dan de handleiding bij deze educatieve website. In de handleiding vindt u onder meer ideeën voor klassengesprekken en schrijfopdrachten.

Download handleiding Boekenweek in de klas

 
Doet u mee aan Boekenweek Live? Download de handleiding met creatieve verwerkingsopdrachten bij het Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink.

Download handleiding Boekenweek Live!

Boekenweek

De Boekenweek vindt ieder jaar in maart plaats en duurt (anders dan de naam zegt) maar liefst negen dagen. Tijdens deze leescampagne staan boeken en schrijvers in de boekhandels, bibliotheken en scholen centraal. Eén auteur is nog specialer tijdens de week: die schrijft het Boekenweekgeschenk. Zijn of haar boek krijg je tijdens de Boekenweek cadeau in de boekhandel bij aankoop van €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

In maart is het de beurt aan Jan Siebelink, hij schrijft het Boekenweekgeschenk 2019. Murat Isik schrijft daarnaast het Boekenweekessay 2019. Het thema van de Boekenweek 2019 is De moeder de vrouw.

Thema Boekenweek 2019: De moeder de vrouw

Jan Siebelink

Jan Siebelink

Bezoek zijn eigen website:
www.jansiebelink.nl

Jan Siebelink (1938) werd geboren in Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij had. Naast zijn baan als onderwijzer studeerde hij in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. In 2005 brak Siebelink bij het grote publiek door met zijn roman Knielen op een bed violen, geïnspireerd op zijn jeugdjaren in Velp. Er werden 600.000 exemplaren van het boek verkocht en het werd beloond met de AKO Literatuurprijs en nominaties voor de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. In het najaar van 2015 verscheen de roman Margje, waarin Siebelink terugkeert naar het gezin uit Knielen op een bed violen. In 2017 bracht hij zijn meest recente roman, De buurjongen, uit. Ter gelegenheid van Siebelinks tachtigste verjaardag verscheen er in februari 2018 een schitterende ode aan de ziel van zijn schrijverschap, De bloemen van Jan Siebelink.

Luister naar een radio-interview over het boek Oscar >

Leest een interview met Jan Siebelink over Oscar >

 
Kort fragment waarin Jan Siebelink toelicht waarom er meestal sprake is van een conflictsituatie in zijn boeken.

Uitgebreid interview met Jan Siebelink over Oscar en waarin hij ook veel vertelt over Zeeuws-Vlaanderen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Vlogboek

Vlogboek is een project van Jörgen Apperloo, docent Nederlands op het Fioretti College in Lisse. Sinds september 2014 is Vlogboek een webkanaal waarop hij inspirerende en afwisselende filmpjes plaatst waarin hij in vijf à zes minuten drie Nederlandse romans bespreekt om leerlingen in hun literatuurkeuze te ondersteunen. Na elke bespreking krijg je tips van boeken die qua thematiek of stijl aansluiten op het besproken boek. Ook worden de besproken boeken ingedeeld in drie leesniveaus: makkelijk, gemiddeld en lastig. Op deze manier krijg je alle handvaten toegereikt om de juiste boeken voor jou te kiezen.

Bekijk hier Jörgen Apperloo’s speciale Boekenweekvlog over Jan Siebelink.

Boekverfilming

Knielen op een bed violen

 

Boekentips van Jan

Dit zijn de aanraders voor jongeren van Boekenweekauteur Jan Siebelink: De verering van Quirina T. van L.H. Wiener, De meisjes van de Suikerwerkfabriek van Tessa de Loo en Lieve Celine van Hanna Bervoets.

Image
Image
Image
 

Nieuwsbrief

Meld u hieronder aan voor onze onderwijsnieuwsbrief. U krijgt van ons nieuwtjes en lestips over de Boekenweek, maar ook over andere relevante leescampagnes. U kunt aangeven voor welke onderwijsvorm u zich aanmeldt.