Kijk mee met Boekenweek Live!


De Boekenweek in de klas beleven? Creatief aan de slag gaan met het werk van Boekenweekauteur Annejet van der Zijl?

Op woensdag 11 maart werd het scholierenprogramma Boekenweek Live! uitgezonden vanuit de OBA in Amsterdam.

Presentator Tim Hofman ging in gesprek met Annejet van er Zijl, Karin Amatmoekrim en vele scholieren over het leven van een (Boekenweek-)auteur en Sonny Boy.

Creatieve reflecties van leerlingen op het boek vormen de leidraad van een gesprek over thema’s als inclusie, vreemde werelden en WO II. Kijk de uitzending terug via onderstaande video. De uitzending begint vanaf 2 minuut 07.

 

Verder lezen?

 
Tafeldame Karin Amatmoekrim schreef afgelopen jaar het verhaal ‘Echo’ in de geschenkbundel 3PAK! Die verscheen in het kader van de Boekenweek voor Jongeren en bevat daarnaast nog twee verhalen van Marje Woodrow en Joost Klein.

Download en lees 3PAK

Boekenweek op school

Bent u docent en wilt u aandacht besteden aan de Boekenweek en/of de Boekenweekauteur Annejet van der Zijl, download dan de handleiding bij deze educatieve website. In de handleiding vindt u onder meer ideeën voor klassengesprekken en schrijfopdrachten.

Download handleiding Boekenweek in de klas

 
Annejet van der Zijl’s roman Sonny Boy is al sinds zijn verschijning een favoriet op veel literatuurlijsten. Het boek vertelt het waargebeurde en spannende verhaal van de wonderlijke familie Nods en sluit naadloos aan op het thema van de Boekenweek; rebellen en dwarsdenkers.

Download twee fragmenten uit het boek Sonny Boy


Aan de slag met poezië in de klas? In aanloop naar de Boekenweek publiceerde Trouw een viertal gedichten met begeleidend interview, geïnspireerd op het thema Rebellen en Dwarsdenkers. Ellen Deckwitz schreef het Boekenweekgedicht 2020.

>> Ga hier naar de gedichten.

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Bezoek de website van Annejet:
www.annejetvanderzijl.com

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust (Querido), over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna (Querido)haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy (Querido, 2004) werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald.

Lees hier meer over Annejet >

Boekverfilming

Op zoek naar inspiratie voor in de les? Gebruik de trailer van Sonny Boy

Nieuwsbrief

Meld u hieronder aan voor onze onderwijsnieuwsbrief. U krijgt van ons nieuwtjes en lestips over de Boekenweek, maar ook over andere relevante leescampagnes. U kunt aangeven voor welke onderwijsvorm u zich aanmeldt.

[activecampaign]