Sanne Wallis de Vries presenteert VPRO Nationale Boekenquiz

Redactie BoekenweekNieuws

Het nieuwe programma VPRO Nationale Boekenquiz wordt tijdens de Boekenweek gepresenteerd door Sanne Wallis de Vries. Vanaf maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart gaan zestien schrijvers de strijd met elkaar aan. In de eerste aflevering zijn onder anderen Peter Buwalda en Esther Gerritsen te zien.

De literaire quiz wordt elke dag gespeeld tussen twee schrijversduo’s. Vanwege hun duidelijke band zijn zij aan elkaar gekoppeld. Het duo dat na drie kennisrondes de meeste punten heeft, speelt vervolgens een dagfinale tegen elkaar. Elke dag levert dus één winnaar op. Op 18 maart is de finale en strijden de vier dagwinnaars om de winst. De winnaar van de quiz gaat naar huis met De Gouden Boekensteun en een boekenbon ter waarde van 1000 euro.

In de eerste aflevering nemen de bevriende bestsellerauteurs Peter Buwalda en Robert Vuijsje het op tegen kersvers BNG Literatuurprijswinnaar Jamal Quariachi en de schrijfster van het Boekenweekgeschenk Esther Gerritsen.

Cabaretier Wallis de Vries was enthousiast toen de VPRO haar vroeg voor de presentatie en ging direct akkoord. “Ik vind het leuk om naast mijn werk in het theater af en toe iets totaal anders te doen. In het theater sta ik toch een beetje een monoloog te houden, het leuke van zo’n quiz is dat ik me ter plekke moet verhouden tot die schrijvers. En ik houd van boeken en van quizzen, ook niet onbelangrijk.”

VPRO Nationale Boekenquiz wordt van maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart dagelijks uitgezonden vanaf 19.55 uur bij de VPRO op NPO2.

(fotograaf: Ben Kleyn)