Kookboek van de Maand mei: Pindakaas boek

Redactie BoekenweekOverig Nieuws

Van jongs af aan waren we bekend met Calvé’s petje pitamientje en zijn ‘Ik vind het gewoon lekker’. De Amerikaanse variant Skippy probeerden we ook wel eens omdat het weer eens wat anders was en van ver kwam. Maar tijden veranderen en gelukkig zagen verschillende Nederlandse ondernemers kansen voor meer smeuïge pindakaassoorten. Zo bestaat er sinds kort een heuse pindakaaswinkel, met de geestige slogan ‘In geval van noot’. Hier maken ze de heerlijkste pindakazen zelf, op ambachtelijke wijze. Dat we al deze verschillende soorten niet exclusief op een boterham hoeven te smeren lezen we in het Kookboek van de Maand Mei: Het pindakaas kookboek.

Meer met pindakaas

Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis is geen onbekende. Met haar eenmans zaakje won zij meerdere boekenprijzen en vormgeving awards. Als vormgeefster steekt zij haar nek uit en geeft zij het ene na het andere prachtige boek uit. Samen met fotografe Saskia Lelieveld maakte zij dit pindakaas kookboek. De foto’s zijn helder, de vormgeving strak en modern en de recepten heel aantrekkelijk gepresenteerd. Door het hele boek zijn her en der pinda-gebbetjes te vinden en er is gespeeld met bijzondere papiersoorten in verschillende maten. Wat een juweeltje!

Simpele recepten met een prachtig resultaat

Dat we niet hele potten pindakaas kunnen eten begrijpen we ook wel. Maar de nieuwe pindakazen zijn zo lekker dat het fijn is dat je aan de hand van dit boek af en toe en met mate kunt zondigen. Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken: ontbijt, koek & zo, taart & plaatwerk, hartig en toetjes. Je krijgt zelfs het geheim van de smid voorgeschoteld: het basisrecept voor pindakaas. Zodoende kun je ook je eigen variaties maken. Met iedere pot die voor handen is maak je bijvoorbeeld de plaatkoek met zoute stengels. Een aanrader van fotografe Saskia: “Omdat het resultaat er zo prachtig uitziet!”. Je krijgt veel persoonlijke tips, een paar simpele ideeën voor een ordinaire boterham met pindakaas maar ook ingewikkelder recepten als babka (brioche brood) geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. De recepten zijn allemaal heel maakbaar met niet teveel of ingewikkelde ingrediënten of eindeloze bereidingstijden.

Pindakaas kookboek, Marije Sietsma en Saskia Lelieveld, Uitgeverij Loopvis isbn 9789492206435 € 18,95

Maak de platkoek met zoute stengels zelf…

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop en culinair journalist Suzanne Stougie. Zij maken maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze.