Kookboek van de Maand juni: Mandelmanns kookboek

Redactie BoekenweekOverig Nieuws

Toen wij het Mandelmanns kookboek zagen vielen wij als een blok voor de uitvoering en het concept. Het begint al met het ongewone omslag: zwart behang-achtig met getekende bloemen, fruit en bestek. Zodra je het boek openslaat wacht je de volgende verrassing. De prachtige tekeningen zijn van dochter Tora Mandelmann, de fotografie is van moeder Marie en dochter Disa samen en Marie en Gustav, de ouders, een kunstenaarsduo en tevens geliefden, schreven de teksten en deden de vormgeving. Het lettertype voor het boek is ontworpen door Tora en heet daarom ook Mandelmann. Dit boek is een bijzonder familieproject van een getalenteerd gezin.

Groeien en bloeien van de natuur

Het stel verhuisde twintig jaar geleden vanuit Stockholm naar de vervallen hoeve Djupadal op het platteland in het zuiden van Zweden. Ze verlangden naar een stuk eigen grond om dit zelf te gaan cultiveren en er dieren te houden. Door van alles uit te proberen leert het koppel al doende over de seizoenen, het ‘groeien en bloeien’ van de natuur.

Van recepten tot ‘Do It Yourself’ eettafels

Het werkt aanstekelijk om te lezen hoe Marie en Gustav voortvarend te werk gaan. Je krijgt veel uitleg over hun denk- en werkwijze. Naast prima maakbare, orginele Zweedse recepten vind je anecdotes en veel handige weetjes over de natuurlijke keuken en de tuin. Het boek staat vol gerechten met groente en fruit als rode bietenpesto met walnoten, risotto van het noorden en hazelnootcrème van de familie. Je krijgt recepten voor het maken van je eigen paneermeel, appelstroop, kaas of ketchup en met onder andere schaap, kip, eend, rund, varken en lam komt vlees ook ruim aan bod. Voor de volledigheid krijg je een tip hoe je gemakkelijk een (tijdelijke) eettafel in elkaar kunt zetten. Zo ééntje waarbij je geen last hebt van stotende knieën tegen tafelpoten! ‘Want’, zo zeggen de auteurs, ‘de keukentafel is een centraal punt voor onze maaltijden.’.

Bijzonder leven in een boek

De Mandelmann’s bijzondere manier van leven bleef niet onopgemerkt: ze kregen een eigen televisieserie en werden daarmee vooral beroemd in eigen land. De Zweden zijn onder de indruk. Door de gigantische kijkcijfers is er al een tweede seizoen in de maak is.

Alhoewel we niet allemaal onze eigen ecologische boerderij (kunnen) hebben is het wel heel leuk en inspirerend om over de eigenaren en hun dagelijks leven te lezen. Ze zijn overigens in Zweden te bezoeken voor publiek. Door de overweldigende belangstelling hebben ze wat striktere openingstijden moet hanteren.

Mandelmanns keuken is een persoonlijk boek. Maar ook een leerboek, een doeboek en een kookboek. Wat het ook moge zijn: het is bovenal een genot om te lezen! Want hoewel de zomer voor de deur staat krijg je met dit boek nu al zin in het najaar en daar op volgende seizoenen.

Mandelmanns kookboek, Marie en Gustav Mandelmann, Cactus books, isbn 9789492504036 € 25,00

Het recept voor zomerse vlierbloesemsap…

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop en culinair journalist Suzanne Stougie. Zij maken maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze.