Kookboek van de Maand augustus

Redactie BoekenweekOverig Nieuws

Hollandse klassiekers

Voor de meeste mensen bestaat de traditionele Hollandse keuken uit een lekkere winterse stamppot. Wat andere oer Hollandse gerechten onthouden we waarschijnlijk door hun zeer geestige benamingen als hete bliksem, rolmops, vlaflip, Haagse bluf en oudewijvenkoeken. Stroopwafels, appelstroop, een boterham met hagelslag en haring kent ook iedere Nederlander. Executive chef Tjitze van der Dam brengt met zijn ‘Hollandse klassiekers anno nu’ een eerbetoon aan onvergetelijke Hollandse gerechten.

Klassieke Hollandse gerechten in een modern jasje

Tjitze, opgegroeid in Friesland, hielp al vanaf zijn twaalfde zijn pake, zijn opa in de bakkerij bij het maken van oranjekoeken, dúmkes en suikerbrood. Zijn voorliefde voor koken en eten was gewekt.

Hij ging aan de slag als (leerling)kok in Drenthe en Friesland. Om zijn horizon te verbreden vertrok hij na een tijdje naar Amsterdam en Haarlem. Daar werkte hij bij Ron Blaauw en De Vrienden van Jacob, beiden met een Michelin ster, om vervolgens als executive chef bij het INK Hotel zijn eigen keukenbrigade te gaan leiden. Binnenkort gaat van der Dam aan de slag bij QO hotel in Amsterdam, het duurzaamste hotel van Europa.

Na zijn aanstelling als executive chef begon het te kriebelen en ontstond het idee een boek te maken over klassieke Hollandse gerechten in een modern jasje. En zo geschiedde. Met drie bevriende chefs heeft hij diverse gerechten onder handen genomen.

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop en culinair journalist Suzanne Stougie. Zij maken maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze.