Keuze-van_500   Thomas-Heerma_220x308
Thomas Heerma van Voss geeft zijn boekentips uit de collectie van de bibliotheek:

Elena Ferrante – Dagen van Verlating
“Een strak geschreven, voortdenderend relaas van een verlaten echtgenote. Waanzin en walging zijn nooit ver weg, maar toch is het geen eenzijdige put ellende die Ferrante opdient. Ook knap: zelfs de bijpersonages roepen gevoel op, sympathie, afkeer – Dagen van verlating is een roman die je nergens ook maar even onverschillig laat.”

Sandor Marai – De Erfenis van Eszter
“Het zoveelste bewijs dat een ingewikkeld verhaal geen vereiste is voor een knappe roman: man keert terug naar vroegere geliefde, en dat brengt roept bij alle betrokkenen hevige gevoelens op. Fijn hoe Marai een heel palet van gevoelens uitwerkt, met een prachtige stijl en aandacht voor de meest fraaie details. Bij de psychologische passages is hij op zijn best.”

Owen Donkers – Calippo Cola
“Owen Donkers gebruikt geen woord te veel. Calippo Cola is een korte roman, die bestaat uit korte hoofdstukken vol korte zinnen. En juist door die beknoptheid ontstaat een ontroerend beeld van de wat onhandige hoofdpersoon, die ervan droomt om professioneel honkballer te worden maar tegelijk niet voor het geluk geboren lijkt. Een ontroerende roman.”

Philippe Claudel – Geuren
“Het idee alleen al is prachtig: in vijftig hoofdstukken koppelt Claudel steeds een specifieke geur aan een jeugdherinnering. Het lijk van zijn grootmoeder, de gymzaal van zijn middelbare schooltijd, de sigaretten van zijn vader – het zijn steeds korte autobiografische schetsjes, die gezamenlijk toch een weinig gepolijst, zeer overtuigend beeld geven van Claudels jeugd.”

Terug naar het overzicht >