Keuze-van_500   Maarten-'t-Hart_220x308
Maarten ‘t Hart geeft zijn boekentips uit de collectie van de bibliotheek:

Charles Dickens – David Copperfield
“Dickens schreef vijftien merendeels vuistdikke romans, bevolkt met onvergetelijke personages, en vervuld van uitbundige humor. Niemand evenaart hem. David Copperfield vind ik wel de meest poëtische roman van de vijftien, al is Bleak House stellig nog machtiger en indrukwekkender.”

Italo Svevo – Bekentenissen van Zeno
“Het hoofdpersonage, de onvergetelijke Zeno Cosini, illustreert een aforisme van Kierkegaard. Humor is de onwankelbaar echte, geniale gemoedsstemming voor alle ervaring.”

Thomas Mann – De Buddenbrooks: verval van een familie
“Mann is een fenomenale schrijver. Al zijn werk is onweerstaanbaar, maar zijn debuut over zijn eigen familie in Lübeck aan het einde van de negentiende eeuw, spant toch de kroon.”

Theodor Fontane – Prive-domein 172 – Brieven
“Kort na elkaar werden in 1819, 1820 en 1821 de drie grootste briefschrijvers uit de negentiende eeuw geboren, Fontane, Multatuli en Flaubert. Het is moeilijk kiezen want de Correspondance van Flaubert is hors concours in de Franse letteren, en ook Multatuli was een superieure briefschrijver. Maar Fontane is nog wijzer en ontroerender dan de andere twee, dus de vier dikke delen Briefe van Hanser Verlag zorgen ervoor dat ik hem als briefschrijver bovenaan zet.”

J. van Oudshoorn – Tobias en de dood
“Bordewijk heeft gezegd dat Tobias en de dood de grootste roman is uit de Nederlandse letterkunde. Daar kan ik me volledig in vinden.”

Terug naar het overzicht >