Keuze-van_500   Jacques_Vriens_220x308
Jacques Vriens geeft zijn boekentips uit de collectie van de bibliotheek:

Van Oorschot – Verzamelde Werken van Anton Tsjechov
”Geestig, weemoedig, soms ironisch, maar altijd vol mededogen en verlangen. Tsjechov zet in een paar zinnen zijn personages prachtig neer. Zijn korte verhalen zijn vaak kleine tragikomedies. In de langere verhalen (bijv. De Steppe of De Boeren) staan mooie observaties en indrukwekkende natuurbeschrijvingen. Van zijn toneelstukken is ‘Oom Wanja’ een van mijn favorieten. De slotscene waarom Wanja samen met zijn nichtje Sonja verslagen achterblijft -en de rust eindelijk is teruggekeerd op het landgoed-, vind ik een van de mooiste scenes uit de toneelliteratuur.”

Godfried Bomans – Sprookjes
”Veel van het werk van Bomans is gedateerd, maar zijn geestige sprookjes zijn mij nog steeds zeer dierbaar. Vaak gebruikt hij dieren als metafoor voor onze menselijke zwakheden. Geen wolven of katten, maar meikevers, kippen of kikkers. Mijn favoriete sprookje is ‘Anna’. Zij ís een eendagsvlieg en moet in één dag opgroeien, zich verloven, trouwen, kinderen krijgen en sterven. ‘Ik voel me wel een beetje moedeloos met zoveel dingen voor de boeg,’ zegt Anna als ze net geboren is. ‘Maar wie niet waagt, die niet wint.”

Antoon Coolen – Peelwerkers
”Vuil Leenke zit met de heel keet in de spoorgraaf… Ze zijn uit zijn huiske gezet.’ Zo begint het boek. Het zijn ongetwijfeld mijn Brabantse roots die maken dat dit verhaal mij nog steeds dierbaar is. Alle seizoenen komen voorbij in het armoediger Peeldorp aan het begin van de vorige eeuw. We leven mee met het wel en wee van kleurrijke figuren als Jan Klot, Dien Klep, Sandere Mie en Tinus Manders. Coolen weet met zijn prachtige taal  -waarin het Brabants doorklinkt- een hele wereld op te roepen. Voor mij is Anton Coolen de Tsjechow van de Peel.”

Roger Martin du Gard – Les Thibaults
”Twee dikke pillen en als je eraan begint denkt je: man schiet eens op. Maar langzaam maar zeker trekt de auteur je het verhaal in en word je gefascineerd door de uiterst gedetailleerde beschrijvingen van interieurs, personen en gebeurtenissen. En natuurlijk door het mooie taalgebruik. De wat saaie Antoine en zijn opstandige broer Jacques spelen de hoofdrol in deze indringende familie geschiedenis, die zich afspeelt aan het begin van de vorige eeuw.”

Jaap ter Haar – Boris
”Als ‘meester’ was ik altijd op zoek naar nieuwe boeken, maar Boris las ik altijd voor aan mijn leerlingen. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog als Leningrad wordt belegerd door de Duitsers. De twaalfjarige Boris probeert in de stad te overleven samen met zijn moeder en zijn vriendinnetje Nadja. Een ontroerend boek dat kinderen een goed beeld geeft van wat oorlog eigenlijk betekent: angst, verdriet, hongersnood en mensen verliezen waar je veel van houdt. Toch is het geen loodzwaar verhaal, want de bijzondere vriendschap tussen Boris en Nadja zorgt voor een lichte ondertoon.”

Terug naar het overzicht >