Herman Koch schrijft Boekenweekgeschenk 2017

Redactie BoekenweekBoekenweek Nieuws

Herman Koch schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2017. Koch brak als schrijver door met Het diner (Ambo | Anthos, 2009): het werd aan 40 landen verkocht en de roman stond maandenlang in De Bestseller 60 en wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. 

Herman Koch (1953) is bekend als televisiemaker en schrijver. Na zijn debuutroman Red ons, Maria Montanelli(1989) verschenen onder meer Eten met Emma (2000), Odessa Star (2003) en Denken aan Bruce Kennedy (2005). In 2009 brak hij door met Het diner (Ambo l Anthos, NS Publieksprijs 2009). Hierna volgde Zomerhuis met zwembad (2011) en Geachte heer M.(2014). In november 2016 verschijnt De greppel. Begin 2017 gaat de Amerikaanse verfilming van Het diner, met Richard Gere in de hoofdrol, in première.

De traditionele gratis reisdag van NS vindt plaats op zondag 2 april, de laatste zondag van de Boekenweek. Het thema van de Boekenweek 2017 wordt samen met de Boekenweekessayist op een later moment bekendgemaakt.

Thema Verboden vruchten
De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden  in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), Angst en walging in Las Vegas (Hunter S. Thomson) en Naamloos (Pepijn Lanen), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou), de seksjunks in De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov), de troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon (passage Het feestmaal bij Trimalchio) en de kannabalist in De maagd Marino (Yves Petry).  En natuurlijk de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

De 82ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 25 maart t/m zondag 2 april 2017 en wordt vrijdagavond 24 maart traditioneel geopend met het Boekenbal.

Foto: ©Mark Kohn