Connie Palmen wint De Inktaap 2017

Redactie BoekenweekOverig Nieuws

Foto: ANP

Connie Palmen heeft gisteren De Inktaap 2017 gewonnen met haar roman Jij zegt het. Haar boek vertelt het verhaal van Ted Hughes, weduwnaar van Sylvia Plath en richt zich op zijn leven na haar zelfmoord in 1963.

De Inktaap is een literaire prijs waar enkel scholieren voor kunnen stemmen. Circa 1.500 scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba en Curacao brachten hun stem uit. Volgens hen is Jij zegt het een boek dat je raakt en veel jongeren zijn dan ook na het lezen zelf op zoek gegaan naar werken van Hughes en Plath. Overige genomineerden voor de Inktaap 2017 waren Malva van Hagar Peeters, Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha en Het hout van Jeroen Brouwers.

De jury

De jury van De Inktaap bestond uit scholieren uit het hele Nederlandse taalgebied. De schooljury’s bestaan uit 10-15 leerlingen en vormen samen de jury van De Inktaap. In hun oordeel over Jij zegt het stellen ze dat het boek “zoveel meer [is] dan een biografie over bekende mensen”. Klik hier om het juryblog te lezen! Logo_De-inktaap

De prijs werd uitgereikt in deSingel in Antwerpen. De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil – een Vlaams-Nederlands project ter bevordering van het lezen onder jongeren. Ilja Leonard Pfeijffer, A. F. Th. van der Heijden en Tom Lanoye wonnen al eerder deze literaire jongerenprijs.

Palmen won tevens de Libris Literatuurprijs 2016 met Jij zegt het. Voor de naderende Boekenweek schreef zij het essay De zonde van de vrouw.