Boekenweek 2021 verplaatst naar zomer

Redactie BoekenweekBoekenweek Nieuws

De Boekenweek 2021 wordt in verband met corona verplaatst naar de zomer. Van 6 tot en met 14 maart is er dus geen Boekenweek, maar het wordt wel een week vol boeken! In die week worden er onder de titel ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ verschillende on- en offline activiteiten georganiseerd waarmee het boek gevierd wordt.

De Boekenweek zelf vindt in de zomer plaats wanneer de boekhandels en bibliotheken weer volledig open zijn. Vanwege de pandemie kunnen de start en afsluiting van de Boekenweek, het traditionele Boekenbal en de vrij reizen dag van hoofdsponsor NS, deze editie niet doorgaan.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘Was een Boekenweekthema ooit zo actueel als ‘Tweestrijd’? De afgelopen maanden waren wij in ieder geval in tweestrijd. De Boekenweek is hét jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek. Maar wat voor een feest is het als de winkels en bibliotheken nog dicht zijn, en we alleen een afhaalloket tot onze beschikking hebben? Er is op dit moment nog te veel onduidelijkheid over de situatie begin maart om vol in te zetten op dit grote jaarlijkse lezersfestijn. We hebben daarom besloten gehoor te geven aan het dringende verzoek van de boekhandels om de Boekenweek pas te vieren wanneer zij open zijn. Een moeilijke beslissing temeer omdat de Boekenweek van groot belang is voor het hele boekenvak – voor schrijvers, uitgevers, bibliotheken en de boekhandels.

Zo hebben veel auteurs optredens rond de Boekenweek gepland staan, geven uitgeverijen nieuwe titels uit, hebben bibliotheken volop programmering en is de financiële impuls voor boekhandels broodnodig. Vanaf maart starten we daarom ‘Het voorwoord van de Boekenweek’: we vieren deze periode het boek. Het prachtige en indringende geschenk van Hanna Bervoets en het intrigerende essay van Roxane van Iperen geven we dan komende zomer de aandacht die ze verdienen.’

Het voorwoord van de Boekenweek
Het voorwoord van de Boekenweek vindt plaats in de originele periode van de Boekenweek, van 6 tot en met 14 maart. In deze week worden, met het Boekenweekthema Tweestrijd in het achterhoofd, tal van on- en offline activiteiten georganiseerd. Dit alles om de lezers ook in maart te laten zien welke prachtige boeken er te koop en te leen zijn en hen op te roepen om hun favoriete boekhandel te blijven steunen.

 • Boekenweekgedicht
  Als aftrap van ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ publiceert Trouw op zaterdag 27 februari het Boekenweekgedicht dat in het teken staat van het Boekenweekthema Tweestrijd.
 • De Kleine komedie en NS
  Sinds 2001 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Twintig jaar hoofdsponsorschap zal niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom organiseren Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Letterenfonds in De Kleine Komedie auteursoptredens op het (online) podium van het theater. Deze optredens worden mede mogelijk gemaakt door de NS. Meer informatie hierover volgt later.
 • Het Boekenbal op tv
  Met vele honderden auteurs en met het boekenvak het glas heffen in Internationaal Theater Amsterdam is niet verantwoord, ook niet deze zomer. De 80ste editie van het Boekenbal zal daarom niet doorgaan. Op 5 maart wordt er wel een speciale tv-uitzending gemaakt vanuit de lege schouwburg in Amsterdam (ITA). Diverse bekende schrijvers passeren de revue om op unieke wijze samen het boek te vieren en tegelijkertijd voor de kijker thuis een tipje van de sluier van het traditionele Boekenbal op te lichten.
 • Schrijversoptredens en auteursbezoeken
  Optredens van schrijvers in het land zijn een vast onderdeel van de Boekenweek. In overleg met de Schrijverscentrale kan worden bekeken welk optreden (online) door kan gaan en welke optredens in maart beter uitgesteld kunnen worden. De schrijvers worden gesteund door de nieuwe maatregel die het Nederlands Letterenfonds, de Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond vorige week bekendmaakten.
 • Hebban
  Op Hebban.nl, het grootste lezersplatform van Nederland, vindt u tijdens deze week tal van activiteiten en inspirerende boeken.
 • De Boekenweek in de zomer, met het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay
  Het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets krijgen lezers aankomende zomer cadeau van hun favoriete boekhandel bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken. Ook het Boekenweekessay De genocidefax van Roxane van Iperen zal dan voor € 3.75 te koop zijn. Om de drukte te spreiden en lezers te stimuleren hun favoriete boekhandel te steunen zijn deze uitgaven een hele maand beschikbaar.