Binnenkijken bij Boekenbal 2016

Redactie BoekenweekNieuws

Het Boekenbal wordt 65 jaar en is al jaren omhuld met mysterie. Speciaal voor het jubileum gaan de deuren één keer wagenwijd open. Schrijver Abdelkader Benali neemt de kijker mee in een actueel anekdotisch tweeluik over het ontstaan, de geschiedenis en het belang van het meest besproken en meest gewilde feest van Nederland.

Tweeluik

De organisatie van het bal wordt op de voet gevolgd in de voorbereiding op de jubilieumeditie. We zien niet alleen wat zich achter de schermen afspeelt op de 65e editie van het feest, prominente schrijvers als Tommy Wieringa, Connie Palmen, Arthur Japin, Jessica Durlacher, Peter Buwalda, Saskia Noort e.a. vertellen ook over hun ervaringen op het bal.

Aan de hand van persoonlijke anekdotes en archiefbeelden wordt een beeld geschetst van wat er zich daadwerkelijk voor- en achter de schermen afspeelt op dit schrijversfeest. CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en zijn team worden op de voet gevolgd tijdens de voorbereiding op het Boekenbal 2016 met het bijzondere thema: Duitsland.

Deel 1: De Voorpret – Kaarten voor het bal
Een reis langs voorgaande edities van het bal met opwindende verhalen van graag geziene gasten. Geïllustreerd met prachtige archiefbeelden. Schrijvers doen een boekje open over de magie van het Boekenbal en spreken vrijuit over het uitnodigingsbeleid, de bal-tradities, drankgebruik en kortstondige liefdes. En we zoemen in op de vraag van het jaar in de schrijfwereld: heb ik een kaartje voor het Boekenbal?

Deel 2: Het Boekenbal 2016
Het vijfenzestigste Boekenbal opent haar deuren. Het wordt duidelijk wie een kaart voor Het Boekenbal heeft bemachtigd. Gelukkige genodigden vieren feest tot in de late uurtjes.

Het Boekenbal

Het Boekenbal is het traditionele openingsbal van de Boekenweek. Al 65 jaar staat een uitnodiging voor het Boekenbal gelijk aan erkenning in de literaire wereld. Wie het Boekenbal betreedt hoort er pas echt bij!

“Schrijvers zijn niet van die feestvarkens dus als er wat gevierd wordt, dan doen ze het ook goed” – Joost Zwagerman (1963 – 2015)

Proef de sfeer met de foto’s van vorig jaar tijdens het Boekenbal 2015.
Boekenbal 2015

UitzendingenNPO_2_logo-150px

Deel 1: Donderdag 10 maart om 22.55 uur op NPO 2
Deel 2: Vrijdag 18 maart om 21.15 uur op NPO 2