DUITSLAND – Een land met kilometers literatuur

 
Duitsland is het land van Goethe, Schiller, gebroeders Grimm en Heinrich Heine. Van Thomas Mann en Herman Hesse. En van de Duitse ‘grote drie’ Heinrich Böll, Günter Grass en Siegfried Lenz. Het Boekenweekmagazine, verkrijgbaar in boekhandel en bibliotheek, biedt u handvatten om de mooiste boeken van en over onze oosterburen te vinden. Van klassiekers tot moderne Duitse literatuur en van filosofie tot aan cultuur. Hier alvast een paar tips:

 • In het Boekenweekmagazine leest u bijvoorbeeld over de klassieker Kinderjaren in Berlijn waarin Walter Benjamin de overdonderende wereldstad van zijn kinderjaren oproept. Een stad die rond 1900 op de drempel stond van een eeuw vol veranderingen en verschrikking. Walter Benjamin (1892-1940) was een Joods-Duitse filosoof. Zijn werk werd in de jaren ’60 herontdekt en is nog steeds van grote invloed op de cultuurfilosofie.

  Leesfragment

 • Of wat dacht u van Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte van Joachim Meyerhoff. In dit boek uit de moderne Duitse Literatuur vertelt Meyerhoff opnieuw een voortreffelijk, ontroerend en raak komisch verhaal. In deze autobiografische roman vertelt hij over de wonderlijke periode bij zijn eigenaardige grootouders en de bedenkelijke gang van zaken op de theaterschool. Dit boek is een hommage aan zijn grootouders en een eerlijk verslag van zijn confronterende vlucht in acteren.

  Leesfragment

 • Bent u een liefhebber van filosofie dan moet u Waardigheid is kwetsbaar van Ferdinand von Schirach eens proberen. In dit boek houdt Von Schirach zich bezig met brisante thema’s en morele dilemma’s. Weegt het ene leven tegen het andere op? Wat maakt een dader tot dader? ‘De waardigheid van een mens is onaantastbaar,’ zegt de grondwet. Maar dat is onjuist. Ze wordt elke dag geschonden. Als geen ander laat von Schirach ons zien hoe de rechtsstaat werkt.

  Leesfragment

 • Wilt u zich verdiepen in de rijke geschiedenis van Duitsland? Dan is Duitsland, biografie van een natie het boek dat u heel veel gaat leren. In dertig rijk geïllustreerde beschouwingen beschrijft de directeur van het British Museum Neil MacGregor 600 jaar Duitse geschiedenis. Wat maakt Duitsland tot Duitsland? MacGregor vertelt het verhaal aan de hand van honderden mensen, voorwerpen, plaatsen, kunstwerken, gebouwen en geschriften.

  Leesfragment

 • De Boekendief van Markus Zusak is een prachtige roman die zich afspeelt ten tijde van het Nazi-Duitsland rond 1939. Als Liesel bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken. Met behulp van haar pleegvader leert de negenjarige Liesel lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden…

 • De invloed die Duitsland heeft op onze cultuur, economie, politiek maar ook moraal, mode, uitgaan en televisie is groter dan wij ons realiseren. Sietse van der Hoek geeft in Alles klar een waaier aan schitterende voorbeelden van onze ‘verduitsing’. Van de verbreiding van de worstcultuur tot de ‘verberlijnisering’ van de Amsterdamse Wibautstraat, van Oktoberfeesten tot Energiewende, van de Duitse ziel in de Nederlandse literatuur tot inmiddels salonfähige germanismen.

  Leesfragment

 • En wie aan Duitsland denkt, denkt aan Berlijn. Een stad met een rijke historie en tegenwoordig een zeer populaire bestemming onder Nederlanders. Een fascinerend beklemmende roman die zich afspeelt in het Berlijn van na de Tweede Wereldoorlog is De brief in Berlijn van Ian McEwan. In de winter van 1955 arriveert een jonge, onervaren Britse technicus in dienst van de CIA in Berlijn, waar hij betrokken raakt bij een steeds ingewikkelder spionagezaak. Tegelijkertijd ontmoet hij een mooie, gescheiden Duitse vrouw, die hem de liefde leert kennen. Volledig in de ban van deze twee geheime werelden voelt hij dat zijn leven op het punt staat een onverwachte wending te nemen. Maar de gruwelijke manier waarop dat gebeurt had hij onmogelijk kunnen voorzien. 

  Leesfragment

 • Het is niet voor niets dat Berlijn zo populair is onder Nederlanders. In Mijn Berlijn neemt Marjolein van der Kolk, die al jaren in het dynamische Berlijn woont, je mee op ontdekkingstocht. Laat de voor de hand liggende tips links liggen en ga buiten de gebaande paden met Mijn Berlijn. Ga je voor de eerste keer naar deze stad of ben je er al vaak geweest? Mijn Berlijn biedt je de garantie om de stad nog beter te leren kennen en beleven.

  Leesfragment

 • Berlijn, maar ook Keulen, Hamburg en München zijn steden waar je de weg flink kwijt kan raken omdat er zoveel te zien is. De 100%-reisgidsen bieden je een uitstekende helpende hand. Je vindt niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van je bestemming, maar ook de leukste adresjes wandelingen en routes. Beschikbaar voor Berlijn, Hamburg, Keulen en München.

  Leesfragment

Dus waar u ook van houdt, Duitsland heeft het. Ga op reis naar de boekhandel of bibliotheek en laat u inspireren met al het moois dat onze buren ons te bieden hebben. Het Boekenweekmagazine is in elk geval een ideaal vervoersmiddel om een stuk op mee te liften voor uw reis naar Duitsland.