Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Strijps Kamerkoor zingt ‘De moeder de vrouw’: op station, in trein en bibliotheek!

31 maart 2019 @ 16:00 - 17:00

Gratis

De Bibliotheek Den Bosch aan de Hinthamerstraat wordt zondag 31 maart opgeluisterd door het Strijps Kamerkoor uit Eindhoven, dat speciaal met de Boekenweek een kort programma brengt rondom het thema ‘De moeder de vrouw’. In samenwerking met NS start het koor al met zingen om 14.25 uur op station Eindhoven, haar thuisbasis, en brengt zij tevens een lied ten gehore in de in de intercity naar Den Bosch om 14.47 uur.

Met ‘De moeder de vrouw’ schreef Martinus Nijhoff (literatuur)geschiedenis in de vorige eeuw. In dit gedicht, waarin hij de destijds nieuwe brug bij Zaltbommel beschrijft, schildert hij met taal een prachtig poëtisch beeld van een eenzame vrouw achter het roer van een schip. Zij leidt met ferme hand het schip in goede banen stroomafwaarts op de rivier. Is het nou zijn moeder of niet? Zij doet wel erg aan haar denken. Over het wateroppervlak reikt haar stem ver en aan de oever is te horen hoe zij psalmen zingt: Zijn hand zal u bewaren. Als zij verder vaart, sterft langzaam haar gezang weg en gaat het over in het zachte geklots van de Waal. Een prachtig gedicht dat een ster is aan het firmament van de Nederlandse literatuur. Niet gek dus dat de nog nieuwere brug bij Zaltbommel de Martinus Nijhoffbrug is genoemd én dat de Boekenweek dit jaar in het teken staat van dit gedicht: ‘De moeder de vrouw’.
Speciaal voor deze gelegenheid brengt het Strijps Kamerkoor een nieuw stuk ten gehore, dat dirigent en componist Wilko Brouwers voor dit koor heeft gecomponeerd op de woorden van Nijhoff; een vierstemmige compositie met sopraansolo, dat prachtig de sfeer van dit gedicht in muziek heeft gevat. Sopraan Marjon Strijk neemt hierbij de solo voor haar rekening. Ook het gedicht ‘Moeder’ van Vasalis en een moderne versie van het voor velen zeer bekende katholieke ‘Wij groeten U o Koningin’ zijn deze middag te horen. Wilko Brouwers componeerde ook hiervoor de muziek.

Aanmelden voor het gratis concert in den Bosch: https://www.bibliotheekdenbosch.nl/activiteiten/agenda-en-tickets

Het project is mede mogelijk gemaakt met subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Gegevens

Datum:
31 maart 2019
Tijd:
16:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Site:
www.strijpskamerkoor.nl; https://www.bibliotheekdenbosch.nl/activiteiten/agenda-en-tickets