Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

P.C. Hooftprijs-winnaar Nachoem M. Wijnberg in gesprek met Ellen Deckwitz

14 maart 2018 @ 17:00 - 19:00

De P.C. Hooftprijs 2018 is toegekend aan Nachoem M. Wijnberg. 14 maart om 17.00 gaat hij in gesprek met collega-dichter én jurylid van de P.C. Hooftprijs 2018 Ellen Deckwitz over zijn oeuvre, het schrijven van poëzie en over de verstrengeling tussen zijn academische werk en zijn dichtkunst. U bent van harte welkom in Spui25.

Nachoem M. Wijnberg is niet alleen dichter, maar ook hoogleraar bij de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. In zijn poëzie is het niet moeilijk zijn academisch denken terug te vinden: zijn gedichten bevinden zich veelal op het snijvlak van economie en filosofie.

Uit het juryrapport van de P.C. Hooftprijs: Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan. Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek – maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang.
Over de sprekers

Nachoem M. Wijnberg is hoogleraar aan de Amsterdam Business School en dichter. Voordat hij de P.C. Hooftprijs kreeg, ontving hij voor zijn werk al verschillende prijzen, waaronder de VSB Poëzieprijs voor de bundel Het leven van (2008). Zijn achttiende bundel verschijnt later dit jaar bij Uitgeverij Pluim. Wij publiceerden eerder een recensie op Athenaeum.nl van Voor jou, van mij.

Ellen Deckwitz is dichteres, schrijfster en columnist. In 2011 verscheen haar debuutbundel De steen vreest mij die werd onderscheiden met de 25ste C. Buddingh-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Zij zit in de jury van de P.C. Hooftprijs 2018.
Over de P.C. Hooftprijs

De P.C. Hooft-prijs 2018 voor het gehele oeuvre van Nachoem Wijnberg is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Remco Ekkers (voorzitter), Maria Barnas, Ellen Deckwitz, Jos Joosten en Anne Vegter. Recente eerdere laureaten in de categorie poëzie zijn: Anneke Brassinga (2015), Tonnus Oosterhof (2012), Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

Aanmelden
Toegang tot deze lezing is gratis. U kunt zich aanmelden via de website van Spui25.

Locatie

Spui25
Spui 25
Amsterdam, Noord Holland 1012 XA Nederland
Telefoon:
020 525 81 42
Site:
http://www.spui25.nl/