Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Muzieksalon Spronk “Bertolt Brecht en Protest in muziek”

12 maart 2020 @ 20:15 - 22:15

€14

De 85ste Boekenweek staat in het teken van rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving.

Spronk presenteert in samenwerking met Nieuwe Veste, bibliotheek Breda, een programma rond dit thema met als titel: Bertolt Brecht en Protest in muziek. Bertolt Brecht was een Duits dichter, (toneel)schrijver, toneelregisseur en literatuurcriticus. Zijn werk was sterk politiek geëngageerd.

De muziek van Kurt Weill (Duits-Amerikaans componist) is een mengeling van sociaalrealisme en jazz en reflecteert op het decadente Duitsland van de jaren ‘20. Hierin vonden Bertolt Brecht en hij elkaar en er ontstond een jarenlange, nauwe samenwerking. In een tijd van economische depressie, politieke verandering en wanhopig hedonisme ontwierpen Brecht en Weill een nieuw genre theatermuziek. Muziek die geen realiteit wil scheppen, die los staat van de werkelijkheid en als zodanig dus erg rauw klinkt. Brecht en Weill willen het publiek tot nadenken aanzetten en haar bewust maken van menselijke maatschappelijke verhoudingen. Zowel Brecht als Kurt Weill vonden dat muziek en theater een rol in de maatschappij te spelen hadden. Muziek en theater zijn meer dan vermaak.

Behalve Brecht en Weill zijn ook Ravel, Berio, Sjostakovitch, Schönberg, Messiaen en Arvo Pärt dwarsdenkers. Allemaal kunstenaars met een maatschappijkritische houding en een warm kloppend hart voor de medemens die we tijdens deze muzieksalon op een heel bijzondere manier gaan ontmoeten.

Wanneer:
Dinsdag 10 maart
Donderdag 12 maart

Tijd:
Dinsdag 10 maart
Inloop: vanaf 14.30 uur
Voorstelling: 15.00 – 17.00 uur
Nazit: tot 18.00 uur

Donderdag 12 maart
Inloop: vanaf 19.45 uur
Voorstelling: 20.15 – 22.15 uur
Nazit: tot 23.00 uur

Waar:
Concertzaal Nieuwe Veste

Toegang:
€14,00
(inclusief koffie of thee vooraf en een drankje na de voorstelling)
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Nieuwe Veste en via Spronk.

Gegevens

Datum:
12 maart 2020
Tijd:
20:15 - 22:15
Kosten:
€14
Site:
https://www.bibliotheekbreda.nl/iguana/www.main.cls?surl=Boekenweek2020

Locatie

Nieuwe Veste
Molenstraat 6
Breda, Noord Brabant 4811 GS Netherlands
+ Google Maps
Telefoon:
076 5299500
Site:
www.muzieksalonspronk.nl/Jan-siebelink