Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Sjeng Scheijen in het Boekenweekthema: ‘Rebellen en Revolutionairen’

maart 7 @ 16:00 - 17:00

Gratis

In de lezing verbindt Sjeng Scheijen (winnaar van de Bookspot literatuurprijs 2019) verhalen uit zijn boeken ‘De Avant-gardisten’ en ‘Sergei Diaghilev – een leven voor de kunst’. Met beelden, boekfragmenten en gedichten openbaart hij de onwaarschijnlijke levensverhalen van rebelse Russen als Diaghilev, Malevitsj, Tatlin en Majakovski, die allen op hun eigen manier de Kunstwereld in Europa en Rusland blijvend hebben veranderd. Een zoektocht naar de aard en het doel van een rebels leven!

De lezing is gratis toegankelijk.

Sjeng Scheijen (1972) is slavist en specialist Russische kunst van de vroege twintigste eeuw.
Zijn nieuwe boek ‘De Avant-gardisten – de Russische revolutie in de Kunst’ beschrijft de verbijsterende, maar soms ook toverachtige geschiedenis van de Russische Avant-garde (Kazimir Malevitsj, Vasily Kandinsky, Marc Chagall etc.) en hun verbintenis met de revolutie en de niewe revolutionaire staat. Een verbintenis die een dramatisch einde kende.

Shortlist Libris Geschiedenis prijs, 2019.
Winnaar Bookspot literatuurprijs non-fictie 2019

Zijn biografie van Sergej Diaghilev werd wereldwijd geprezen, en belandde op de eindejaarslijsten van beste boeken van The New York Times,The New Yorker en The Sunday Times.
Daarnaast was hij als tentoonstelingsmaker verantwoordelijk voor een aantal zeer succesvolle tentoonstellingen, zoals Ilja Repin (Groninger Museum), Russian Landscape painting (National Gallery London), en De Grote Verandering (Bonnefantenmuseum).
Scheijen was enkele jaren cultureel attaché op de Nederlandse ambassade in Moskou, en was artistiek directeur van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Sjeng Scheijen is een veelgevraagd gast voor lezingen en interviews. Hij verscheen onder andere bij DWDD, Buitenhof, Nieuwsuur, VPRO Boeken, OVT Radio, Opium radio en vele programma’s meer

Organisator

Boekhandel Dominicanen
Telefoon:
043 4100010
E-mail:
promotie@boekhandeldominicanen.nl
Site:
www.boekhandeldominicanen.nl

Locatie

Boekhandel Dominicanen
Dominicanerkerkstraat 1
Maastricht, 6211 CZ Nederland
+ Google Maps