Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lévi Weemoedt interviewt Özcan Akyol – Generaal zonder leger

9 maart 2020 @ 20:00 - 22:00

€5,

In het kader van de Boekenweek is Özcan Akyol, schrijver van het Boekenweekessay te gast bij Van der Velde Boeken Assen
Akyol wordt deze avond door Lévi Weemoedt geïnterviewd. Zij zullen in gesprek gaan naar aanleiding van het verschijnen het Boekenweekessay Generaal zonder leger. Aansluitend zal er gelegenheid zijn het boek te laten signeren.

(Interview// Boekverkoop // Signeren // Datum: maandag 9 maart // Tijdstip: 20.00 uur – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)// Locatie: Van der Velde Boeken Assen // Entree : €5,- //Aanmelden verplicht via assen@boekhandelvandervelde.nl of 0592- 317519)

Rebellen en dwarsdenkers

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen. Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er gelukkig ruimte voor al die geluiden.

Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.

Özcan Akyol – Generaal zonder leger

In Generaal zonder leger onderzoekt Özcan Akyol waarom de literatuur steeds meer genoegen moet nemen met een rol in de marge. Schrijvers in overvloed vandaag de dag. Als generaals menen zij het grote publiek aan te voeren en met hun boeken iets teweeg te brengen. Maar de literatuur bestaat tegenwoordig uit generaals zonder leger, uit schrijvers zonder overtuigingskracht, uit boeken die nog geen deuk in een pakje boter slaan. Waar zijn ze toch gebleven, de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers?

Ooit raakte Özcan Akyol betoverd door de literatuur dankzij de onaangepasten, die zonder reden voor opwinding zorgden, en de polemische schrijvers die werkelijk iets teweegbrachten. Maar er is nog maar weinig literatuur die de sociale klasse van de schrijver ontstijgt: de moderne auteur richt zich vooral op zijn eigen cocon – de gelijkgestemden. Wanneer gebeurt het nog dat het hele land siddert na een publicatie? Het resultaat is dat de rebelse literatuur steeds meer terrein verliest en er voor mediagenieke luchtfietsers ruimte is ontstaan om het intellectuele discours te bepalen.

Lévi Weemoedt

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk (Vlaardingen, 22 oktober 1948) is een Nederlandse schrijver en dichter. Weemoedt studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Hij heeft dertien jaar als leraar Nederlands in Vlaardingen voor de klas gestaan. Omdat hij hierin niet voldoende voldoening vond, stopte hij met lesgeven. Weemoedt is schrijver van tragi-komische korte verhalen en dito gedichten. Sinds 1992 woont hij in Assen.

Özcan Akyol

Özcan Akyol is columnist (Algemeen Dagblad, de Stentor, Tubantia, De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, pzc, bn/De Stem en de varagids). Hij is televisie- en radiomaker (De neven van Eus, Onze man in Deventer, Sterren op het Doek). Maar bovenal is Özcan Akyol schrijver van twee heftige, spraakmakende en geweldige romans: Eus en Toerist.

Gegevens

Datum:
9 maart 2020
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5,
Evenement Tags:
, ,
Site:
https://www.boekhandelvandervelde.nl/agenda/agenda-assen/l%C3%A9vi-weemoedt-interviewt-oezcan-akyol/

Locatie

Van der Velde Boeken Assen
Gedempte Singel 11
Assen, 9401 JM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0592-317519
Site:
https://www.boekhandelvandervelde.nl