Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

HARDCOVER #8: Speculanten en revolutiebouwers

12 maart 2020

€14

In de serie HARDCOVER gaan we naar aanleiding van nieuwe publicaties van non-fictie boeken in gesprek met hedendaagse schrijvers en in debat met het publiek over brandende thema’s! De interviewer en curator van de serie is Jaap van Straalen van online tv Parmando.

Deze editie in de boekenweek gaan we in gesprek met Rens Smid over zijn nieuwste boek ‘Speculanten en revolutiebouwers’, en gaan we specifiek in op de geschiedenis van Amsterdam oost!

Speculanten en revolutiebouwers

Vanaf 1850 begon Amsterdam op te krabbelen na eeuwen van stagnatie en verval. De stedelijke economie en de bevolking begonnen te groeien. Het stadsbestuur was daar totaal niet op voorbereid. Pas in 1877 werd een uitbreidingsplan vastgesteld. In de periode daarna maakte Amsterdam een spectaculaire bloei door. Rond de stad verscheen een ring van wijken met maar liefst 135.000 nieuwe woningen. Meer dan 75 procent van deze volkswoningbouw verrees in opdracht van projectontwikkelaars. Deze ontwikkelaars speelden een sleutelrol in de ontwikkeling van Amsterdam, maar er is bijna niets bekend over hun activiteiten.

In Speculanten en revolutiebouwers beschrijft Rens Smid voor het eerst de rol van projectontwikkelaars in de woningbouw. Hij laat aan de hand van zorgvuldig archiefonderzoek zien dat de snelle economische en ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam in deze cruciale periode niet mogelijk zou zijn geweest zonder projectontwikkelaars en hun financiers. Amsterdam werd voor het overgrote deel gebouwd met particulier geld en particuliere kennis. De ‘revolutiebouw’ had een slechte naam, net als de ontwikkelaars zelf. Dat beeld klopt niet: er werden relatief goede woningen gebouwd, die betaalbaar waren voor de doelgroep van arbeiders en kleine middenstanders.

Speculanten en revolutiebouwers zet een cruciale periode in de ontwikkeling van Amsterdam in een nieuw licht. Het is daarom niet alleen interessant voor Amsterdammers of historici die zich met de stad bezighouden, maar ook voor stedenbouwkundigen, beleidsmakers en bestuurders die meer willen weten over de relatie tussen stad en markt, tussen publiek belang en particulier kapitaal.

Rens Smid (1959) is planoloog en projectontwikkelaar. In 2018 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op zijn onderzoek naar de rol van projectontwikkelaars in de stadsuitbreiding en volkswoningbouw in Amsterdam tussen 1877 en 1940.

Bij Hardcover gaan we naar aanleiding van het boek in gesprek met de auteur en met het publiek. Ook is het boek verkrijgbaar en is er de mogelijkheid om het te laten signeren.

Gegevens

Datum:
12 maart 2020
Kosten:
€14
Site:
https://www.plein-theater.nl/agenda/9262

Organisator

Plein Theater
Telefoon:
020 665 45 68
E-mail:
info@plein-theater.nl
Site:
www.plein-theater.nl

Locatie

Plein Theater
Sajetplein, 39
Amsterdam, Nederland 1091DB
+ Google Maps
Telefoon:
020 665 45 68
Site:
www.plein-theater.nl