Nieuws

Plaats zelf een activiteit

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Bibliotheekcollege | Het leven van Erasmus

maart 10 @ 19:30 - 20:30

Gratis

Met Erasmus. Dwarsdenker heeft historicus Sandra Langereis opnieuw een betrokken biografie geschreven die de aandacht vestigt op de onmisbaarheid en kwetsbaarheid van cultuur in alle tijden. Tijdens dit Bibliotheekcollege gaat Langereis met historicus Jan de Bas in gesprek over het leven van de beroemde filosoof, zijn literaire erfenis en zijn gedachtegoed, dat sinds vandaag de dag nog steeds actueel is. Bovendien wordt tijdens het programma bijzondere stukken van Erasmus getoond. Bibliotheek Rotterdam beheert namelijk de grootste Erasmuscollectie ter wereld.

Erasmus wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- en wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over gewetensdwang en persvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet. Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn briefwisseling op de voet te volgen en zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met pauselijke inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een opwindend tijdvak: de eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid.

Over de auteur
Sandra Langereis is historicus, biograaf en schrijver. Haar vorige biografie, De woordenaar, over drukker en uitgever Christoffel Plantijn, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en door de Volkskrant en Trouw verkozen tot beste biografie en beste geschiedenisboek van 2014.

Boekenweek
Dit college staat in het teken van de 86ste Boekenweek met als thema Tweestrijd en is van alle tijden. Innerlijk conflict, verscheurdheid ligt aan de basis van de menselijke natuur. In Bibliotheek Rotterdam duiken we tijdens de Boekenweek in de vroegere tweestrijd met een Bibliotheekcollege over dwarsdenker Erasmus en een actueel gesprek met Bas Heijne.

Toegang
Dit Bibliotheekcollege is via livestream te volgen. Theatertickets worden later eventueel toegevoegd als de overheidsmaatregelen dat toelaten. Registreer je via Eventbrite voor een gratis livestream-ticket of bepaal zelf hoeveel je wilt doneren voor je ticket. Je krijgt minimaal een half uur voor aanvang de livestreamlink via e-mail toegestuurd.

Foto: Geert Snoeijer

Gegevens

Datum:
maart 10
Tijd:
19:30 - 20:30
Kosten:
Gratis
Site:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-boekenweek-bibliotheekcollege-het-leven-van-erasmus-137415484413

Organisator

Bibliotheek Rotterdam
Telefoon:
010-2816302
E-mail:
i.hardon@bibliotheek.rotterdam.nl
Site:
www.bibliotheek.rotterdam.nl

Locatie

Bibliotheek Rotterdam
Hoogstraat 110
Rotterdam, zuid-holland 3011PV
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)10 281 6100
Site:
www.bibliotheek.rotterdam.nl