Abdelkader Benali nieuwe voorzitter Libris Literatuur Prijs

Redactie BoekenweekOverig Nieuws

De jury voor de 25ste Libris Literatuur Prijs staat, voor de editie van 2018, onder voorzitterschap van oud-Libris Literatuur Prijswinnaar Abdelkader Benali. Hij won de prijs in 2003 met De langverwachte.
Benali zal op 7 mei 2018 tijdens het traditionele galadiner in Amsterdam bekend maken welke roman de opvolger wordt van Alfred Birney’s ‘De tolk van Java’.

De jury bestaat verder uit:

  • Hans Bouman, literair criticus van de Volkskrant;
  • Johan de Haes, gewezen redacteur en literair recensent van de VRT;
  • Lotte Jensen, letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen;
  • Judith Uyterlinde, programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen.

De Libris Literatuur Prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. De boeken die beoordeeld worden zijn steevast de boeken die in het jaar ervoor verschenen zijn, dus van 1 januari t/m 31 december. Van de ca. 160 boeken worden er 18 voor de longlist gekozen die 5 februari 2018 gepubliceerd wordt. Op 7 maart worden de 6 beste boeken genomineerd en 7 mei 2018 maakt dejuryvoorzitter de winnaar bekend tijdens een galadiner in Amsterdam.

In totaal is aan prijzengeld 65.000 euro (2.500 euro voor elk van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar) beschikbaar. De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

Foto ©: Remko de Waal