Winnaars bekend

Schrijvers van de winnende verhalen met Abdelkader Benali naar Marokko

De vijf winnaars van de schrijfwedstrijd van de afgelopen Boekenweek, met als thema reizen, zijn bekend. Marijke Brouwers, Saar van der Lugt, Guus Matser, Rob Verschuren en Elize de Zoete zijn de schrijvers van de vijf beste, mooiste of ontroerendste verhalen. Zij werden gekozen uit in totaal 1.846 ingezonden verhalen.

Juryvoorzitter Abdelkader Benali neemt de winnaars eind deze maand mee op een unieke, door hemzelf - in samenwerking met reisorganisatie Djoser- ontwikkelde reis naar de drie bronnen van het literaire Marokko: Tanger, Fès en Marrakech. 

“Het waren stuk voor stuk meeslepende en ontroerende reisverhalen die je meenemen naar alle uithoeken van de wereld. Persoonlijk, humorvol en klaar voor publicatie in een boek. De Nederlander blijkt een geboren reiziger te zijn die zijn fantasieën over andere werelden met open vizier achterna gaat. Niet zelden komt hij van een koude kermis thuis, niet zelden liggen teleurstelling op de loer maar vaker is er verwondering en ontmoetingen waar in een aantal gevallen zelfs liefde uit groeit”, aldus juryvoorzitter Abdelkader Benali.

Winnende verhalen
Marijke Brouwers won de prijs met haar verhaal Führer in Meknes, over een opmerkelijke ontmoeting met een Duitssprekende Marokkaanse gids. In het verhaal van Elize de Zoete, Voorbij de Laatste Stad, maakt de hoofdpersoon een intense reis dwars door Europa, op zoek naar haar vader. Guus Matser schreef Zwart bloed, over een Nederlandse arts in Nigeria, die bevriend raakt met een medicijnman. Het verhaal van Rob Verschuren, Local bar, beschrijft een bijzonder gesprek tussen een man en een vrouw die elkaar nauwelijks kennen, in India. In De vrouw van de visser, het verhaal van Saar van der Lugt, die met haar zestien jaar verreweg de jongste winnaar is, ontmoet een jong meisje een oude visser uit Cornwall, die een merkwaardige verzameling bewaart.

Lees de verhalen bij Nederland Schrijft:

Lees het verhaal

Marijke Brouwers

Führer in Meknes

Lees het verhaal

Elize de Zoete

Voorbij de Laatste Stad

Lees het verhaal

Guus Matser

Zwart bloed

Lees het verhaal

Rob Verschuren

Local bar

Lees het verhaal

Saar van der Lugt

De vrouw van de visser

 

Schrijfwedstrijd
De Boekenweekschrijfwedstrijd was verbonden aan de Boekenweekbundel Ondertussen ergens anders, die tijdens de afgelopen Boekenweek (van 8 t/m 15 maart 2014) door bibliotheken cadeau werd gedaan aan hun leden. In deze bundel zetten diverse artiesten en coryfeeën hun reisherinneringen op papier. In navolging hiervan werd opgeroepen een verhaal in te sturen van maximaal 1000 woorden, over een reiservaring. Meedoen kon van 1 februari tot en met 31 maart 2014. Op het schrijversplatform Nederland Schrijft van de Bibliotheken werden alle verhalen gepubliceerd. De Schrijfwedstrijd wordt gehouden in samenwerking met reisorganisatie Djoser en de Bibliotheken.

 

 

 
   
 

Marokko: het land van de verhalenvertellers

"Marokko is het oogverblindende land van verhalenvertellers en schrijvers. En die gaan we ontdekken. We bezoeken het Tanger van de Amerikaanse Beat-schrijver Paul Bowles waar we de cafe’s en straten bezoeken waar Tennessee Williams, Mohamed Choukri en Jean Genet flaneerden. In Fès zoeken we de magie van de heilige tekst op, hier wordt de kracht van het woord gevoeld en geleefd. En in Marrakech vertellen verhalenvertellers ons over de macht van het gesproken woord. Na deze reis bekijkt u Marokko niet alleen met andere ogen, de
literatuur zelf komt in een nieuw daglicht te staan."

- Abdelkader Benali

 
 
 
 
 
media stichting cpnb NS Contact media stichting cpnb
briefing