NPO 2 en NPO Radio 4 organiseren Schrijfwedstrijd in het kader van de Boekenweek

CPNBBoekenweek Nieuws

Inschrijving start vandaag

NPO 2 en NPO Radio 4 dagen alle amateurschrijvers van Nederland uit om mee te doen aan de NPO Schrijfwedstrijd die met ingang van vandaag wordt gehouden in het kader van de Boekenweek®. Het thema van deze schrijfwedstrijd is Verboden Vruchten.  De schrijvers kunnen tot 13 februari hun korte verhaal van maximaal 500 woorden insturen.

De vakjury onder leiding van Paul Abels selecteert uiteindelijk vijf winnaars. In de week van 26 maart krijgen de winnaars een masterclass én een portret op NPO 2 en op NPO Radio 4 wordt hun verhaal voorgelezen door een bekende schrijver of acteur en voorzien van een speciaal voor het verhaal gecomponeerde  soundtrack.

Bekijk hier de promo met Herman Koch

Boekenweek

In het kader van de 82ste Boekenweek dagen NPO 2 en NPO Radio 4 alle amateurschrijvers van Nederland uit om de pennen te slijpen en een kort verhaal, niet langer dan 500 woorden te schrijven met als thema Verboden Vruchten. Na een voorselectie van alle verhalen blijven er vijftig over waaruit de vakjury de 5 beste kiest.

Nelleke Noordervliet (foto: Chris van Houts)

Jury

De vakjury bestaat dit jaar uit schrijfster Nelleke Noordervliet, schrijver Thomas Verbogt, schrijfster/NRC-columniste Simone van Saarloos, uitgever/neerlandicus Paul Abels en redacteur van De Gids Dirk Vis. De 5 winnaars zien we terug in het tv-programma Iedereen Schrijft (VPRO), zondag 26 tot en met vrijdag 31 maart op NPO 2.

In dezelfde week worden hun verhalen, voorzien van een muzikale soundtrack, voorgedragen op NPO Radio 4 in de programma’s De Klassieken (AVROTROS) en Passaggio (KRO-NCRV). Tot de voorlezers behoren de schrijvers Herman Koch, Connie Palmen, en acteurs Lize Spit, Sallie Harmsen en Mimoun Oaïssa.

Vakjurywinnaar

Uit de vijf winnaars wordt ook nog eens een vakjurywinnaar gekozen. Hij of zij wint een publicatie in literair tijdschrift De Gids en twee kaarten voor het vermaarde Boekenbal op vrijdag 24 maart.

Het thema van de schrijfwedstrijd: Verboden Vruchten

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren.

Inzenden

De verhalen kunnen vanaf vandaag, 16 januari, tot 13 februari worden ingestuurd via de website www.npo.nl/schrijfwedstrijd.