Schrijf mee!

In het kader van de Boekenweek organiseerden NPO 2 en NPO Radio 4 de NPO Schrijfwedstrijd met als thema Verboden Vruchten. Amateurschrijvers konden t/m 12 februari hun korte verhaal van maximaal 500 woorden insturen.

Ruim 2400 inzendingen kwamen binnen. Een vakjury onder leiding van Paul Abels heeft uiteindelijk vijf winnaars geselecteerd. Tussen 27 t/m 31 maart zijn de winnaars terug te zien op NPO 2 in een videoportret waarin ze een masterclass van een bekende auteur krijgen. Daarnaast worden de winnende verhalen op NPO Radio 4 voorgelezen door een bekende schrijver of acteur en voorzien van een speciaal voor het verhaal gecomponeerde soundtrack.

Nelleke Noordervliet (foto: Chris van Houts)

Jury

De vakjury bestond dit jaar uit schrijfster Nelleke Noordervliet, schrijver Thomas Verbogt, schrijfster/NRC-columniste Simone van Saarloos, uitgever/neerlandicus Paul Abels en redacteur van De Gids Dirk Vis.

De winnaars van de NPO Schrijfwedstrijd zullen bekendgemaakt worden op vrijdag 24 maart tijdens het Groot Nationaal Boekenweekontbijt in boekhandel Grand Theatre in Breda.

Vakjurywinnaar

Uit de vijf winnaars wordt ook nog eens een vakjurywinnaar gekozen, die beloond wordt met een publicatie in literair tijdschrift De Gids en twee kaarten voor het vermaarde Boekenbal op vrijdag 24 maart.

De Boekenweek op radio en tv

De Boekenweek en de Schrijfwedstrijd zijn goed vertegenwoordigd op radio en televisie.

De week krijgt een feestelijke start met het Groot Nationaal Boekenweekontbijt op vrijdag 24 maart (08:00-12:00 uur, live op NPO Radio 4 vanuit Grand Theatre in Breda). Te gast zijn o.a. Herman Pleij en Annelies Verbeke.  In deze uitzending worden de winnaars van de NPO Schrijfwedstrijd bekendgemaakt.

De 5 winnaars zien we terug in het tv-programma Iedereen Schrijft (VPRO), maandag 27 tot en met vrijdag 31 maart om 22:45 uur op NPO 2.

In dezelfde week worden de winnende verhalen, voorzien van een muzikale soundtrack, voorgedragen op NPO Radio 4 in de programma’s De Klassieken (09:00-12:00 uur) en Passaggio (19:00-20:00 uur). Tot de voorlezers behoren de schrijvers Herman Koch, Connie Palmen en Lize Spit en acteurs Sallie Harmsen en Mimoun Oaïssa.

Daarnaast worden er op televisie literatuurspecials uitgezonden, schuiven schrijvers aan bij Podium Witteman en klinkt er een live verslag vanaf het Boekenbal.

Voor meer informatie over de programmering op radio en tv: www.npo.nl/boekenweek

Het thema van de schrijfwedstrijd: Verboden Vruchten

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren.